Котките

Котките живеят близо до хората от преди поне 3500 години (въпреки че не са изцяло опитомени както кучетата), когато в древен Египет котки са били използвани, за да пазят складираното зърно от мишки и други гризачи. В днешни дни котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Малък процент от тях (около 1%) са чистокръвни, с регистрирано родословие, останалите 99% са кръстоски между различни породи, и се отнасят предимно към домашните късокосмести или домашните дългокосмести.

Точното начало на съжителството между човека и котките не е установено с точност. Най-ранните записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове (както споменах по-горе).

Освен това наскоро открити гробници в Shillourokambos, Кипър, съдържат скелети на хора и котки, датиращи от 7500 г. пр.н.е. Тъй като котките не са представители на местната фауна, се предполага че са били частично опитомени преди този период. Скелетите, открити в тези гробници са по-близки до прародителите на дивите котки, отколкото до днешната домашна котка.

Древните египтяни са почитали котките, защото са ги смятали за въплъщения на богинята Bast, известна още като Bastet или Thet. Наказанието за убийство на котка било смърт, а понякога при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин както при хората.

Днес някой хора продължават да смятат, че черните котки носят нещастие, или ще имаш лош късмет ако черна котка ти мине път. Други пък са на притивоположното мнение – смятат че черните котки носят късмет.

Според някой митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, както и че притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата в която живее, и домовете в които живее котка до известна степен са защитени от беди и нещастия.

В Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в Китайския зодиак. Легендите разказват, че плъхът, който канел животните в Нефритения императорски дворец за да бъдат избрани за зодиака, забравил да покани котката, и затова тя го обявила за свой смъртен враг. Котките са били потчитани от хората в Египет.

Други животни никога не биха познали древните си предци. 34 милиона годишният Mesohippus, древен кон с размери колкото далматин, с три пръста на краката и къс череп, изобщо не прилича на днешното пони. Нито пък също толкова древният Poebrotherium с крайници като на сърна напомня на днешната камила. Ами ние? Проследете родословието на човека 34 млн. години назад и може да попаднете на 4-килограмово плодоядно създание с крайници и зъби като на маймуна. Камилите, конете и хората, както и други същества, са изминали дълъг път, преди да придобият сегашния си облик.

Но котката е животно, което природата изглежда е улучила от раз. Други бозайници се появявали и изчезвали, докато се опитвали да се адаптират към променящия се климат и растителност. Котките само заострили ноктите си, усъвършенствали тялото си и впивали зъби във всяка плячка, която поредната епоха им предлагала.

Ако е имало златен век на котешката еволюция, то това е късният миоцен – преди около десет милиона години, когато са започнали да се развиват съвременните родословия – цялото пищно разнообразие от лъвове, тигри, гепарди, леопарди и сродните им по-малки котки. Късният миоцен е бил идеалният период за диверсификацията на всички бозайници – горите отстъпили място на широки равнини, предоставяйки на животните място да скитат на големи стада. Котките играели на хищническа гоненица и пригодили телата и поведението си за бързо залавяне на плячката.

Днес класификацията на котките е сложен и продължителен процес, подпомаган от високотехнологични методи като ДНК анализа. Например генетикът Стивън О`Брайън, както и други негови колеги предложиха непалският леопард да бъде класифициран като подвид на индийския.

Митове и легенди за котките:

1. Древният египетски бог Ра е приемал формата на котка, когато се е сражавал със силите на злото.

2. Според китайски мит котките произлизат от кръстоска между лъв и маймуна. От лъва котките са взели куража, възвишеността, грацията и силата, а пък от маймуните са взели любопитството, игривостта и пакостливостта.

3. Ърнeст Хемингуей, Марк Твен, Хенри Торо, Фредерик Шопен, Леонардо да Винчи и Рузвелт са обичали котки и са предпочитали тяхната компания пред компанията на кучетата.

4. Японската митология пък разказва за превръщащата се в дявол котка, която трябва да убие принцесата и приемайки нейната форма да омагьосва принца със силите на злото.

5. Управляващата класа на древен Египет смятали, че котките притежават божествени сили и предсказвали бъдещето по поведението и движенията на котката.

6. Обикновено котките имат пет пръста на предните лапи и четири на задните, но имат генетична предразположеност наречена полидактилия, което се изразява с появата на допълнителни пръсти на предните лапи

7. Котките рядко имат заболявания на опорно двигателния апарат. Вътрешната структура на котешките уши, която им дава невероятното умение за баланс ги предпазва от такива заболявания.

8. Вероятността белите котки да имат генетични слухови дефекти е много по-голяма от тази при котките с други цветове.

9. Според легендите котката от породата Манкс (котка без опашка) е загубила опашката си докато се мотаела на вратата на Ноевия ковчег. Нетърпеливият Ной хлопнал вратата и откъснал опашката на котката.

10. Съществува легенда, която обеснява пречупената опашка при сиамските котки. Според тази легенда Сиамска принцеса пречупвала опашките на котките в двореца и поставяла на тях пръстените си докато се къпела. По този начин тя смятала, че скъпоценностите и са защитени от кражба.

Колко живеят котките?

Средната възраст, която доживяват котките е около 12-16 години. Не рядко някои екземпляри доживяват около 20-годишна възраст. Всичко зависи от начинът им на живот и грижите, които полагаме за тях. Рекордът за дълголетие принадлежи на английския котарак Пус. Той е доживял 36-годишен юбилей.
За да разберете на колко човешки години се приравнява възрастта на котката Ви проверете в следната таблица:

Възраст на котката Съотв.възраст на човека
6 месеца 10 години
1 година 15 години
2 години 24 години
4 години 32 години
6 години 40 години
8 години 48 години
10 години 56 години
14 години 72 години
16 години 80 години
21 години 100 години

Породи котки:

*Кралиците сред котките – Персийски котки

persian

*Ангорска котка

turkish-angora-cat-mr-spotts

*Сиамска котка

siamese5

*Обикновена домашна котка

img_149991_660666_r

*Британска късокосместа

БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА

*Екзотична късокосместа

ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА

*Корат

КОРАТ

*Мейн куун

Мейн куун

*Регдол

Регдол

*Сибирска котка

Сибирска котка

*Хималайска котка

хималайска котка

*Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка

*Манкс

Манкс

*Ориенталска котка

Ориенталска котка

*Японски бобтейл

Японски бобтейл

*Норвежка горска котка

Норвежска горска котка

*Европейска късокосместа котка

Европейска късокосместа котка

*Кимрик

Кимрик

*Сомалийска котка

Сомалийска котка

*Руска синя котка

Руска синя котка

*Бурманска котка

Бурманска котка

*Абисинска котка

Абисинска котка

*Бенгалска котка

Бенгалска котка

*Бомбай

Бомбай

*Американски кърл

Американски кърл

*Kорниш рекс

Kорниш рекс

*Eгипетски мау

Eгипетски мау

*Шартро

Шартро

*Котка от езерото Ван

Котка от езерото Ван

*Британска дългокосместа

Британска дългокосместа

*Тифани

Тифани

*Яванска

Яванска

*Оцикет

Оцикет

*Сноушу

Сноушу

*Котка Елф

Elf Cat

*Пикси

Pixie Bob Cat

Posted in: Гео Свят

4 коментара "Котките"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. valia83 каза:

  Mnogo interesno i mnogo sladki koteta….

 2. Йордан Йорданов каза:

  🙂 Норвежкото коте е като „топка“…

 3. Чудесна статия и още по-чудесни снимки!
  Всички породи са хубави, по своему! И всяко коте си носи абсолютно специфичен и уникален собствен характер – нещо, на което продължавам да се учудвам! Големи симпатяги са това котаците! Могат да ме разберат само тези, които са съпреживявали онова сливане с душата им, при което се губят дори разликите между биологичните ни видове! 🙂

  Орлин 🙂

 4. Мери каза:

  Благодаря за статията и снимките,полезнио ми бяха

Post a Comment