Halloween – факти и идеи за шантави костюми

halloween (1)

Наближава Хелоуин – въпреки многото упреци, че в България не трябва да се празнуват толкова „американски“ празници, то това е неминуемо. Хора и деца се радват на такива колоритни събития, още повече като става въпрос за маскиране и обличане на шантави дрехи.

Но докъде може да се прострат налудничавите идеи в измислянето на облекло за деня на Тиквения фенер?

Ето няколко наистина шантави идеи за хелоуин костюм в навечерието на този празник:
halloween

highway,horrors,farrell,halloween2007 053

a96850_a523_socket

scary-halloween-costume-08

Хелоуин костюми

Хелоуин костюми

Halloweeb костюми

Хелоуин костюми

halloween костюми

Хелоуин костюми

a96850_a523_hooter

Хелоуин костюми

А ето и някои интересни факти за Хелоуин:

– Смята се, че на този ден се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им.

– Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.

– В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

– Костюмите на Хелоуин стават все по-реалистични, което води до много проблеми.Вече голяма част от маските са силиконови, които са толкова стегнати, че се е случвало деца да биват задушавани от тях.

– В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.На българския празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) хората се маскират и на Пети понеделник излизат кукерите.

Източник: oddee.com, wikipedia

Post a Comment